INTERVIU: Dr. Laurentiu Iosif


INTERVIU

Domnul dr. Laurentiu Iosif este un medic tânăr cu care am colaborat în trecut în vederea găsirii unui post în Germania.
După ce a lucrat timp de 5 ani ca medic rezident în cadrul spitalului din NRW pe care noi l-am propus, a venit timpul să susţină examenul de specialitate în medicină internă.
Pentru că am considerat că este de interes acest subiect am hotărtât să publicăm interviul cu domnul Iosif.

VLAD SARCA (EGV): Cum aţi aflat despre structura examenului de specialitate?

LAURENŢIU IOSIF: Am citit pe site-ul http://medi-learn.de/pruefungsprotokolle/facharztpruefung/ despre experienţa pe care au avut-o alţi colegi, site-ul conţine multe resurse, m-a ajutat foarte mult, şi am vorbit şi pe langa resursele de pe site am vorbit si cu medici pe care îi cunosc.

VLAD SARCA (EGV):  Cât de des se ţin examenele?

LAURENŢIU IOSIF: În NRW se ţin frecvent şi anume cel puţin 1 pe lună.

VLAD SARCA (EGV): Cum se face progamarea la examen?

LAURENŢIU IOSIF: Medicul poate să se inscrie cu cel mult 1 lună înainte de împlinirea timpului minim pentru efectuarea rezidenţiatului, care în cazul medicinei interne este 60 luni. Pe de altă parte, dosarul trebuie să fie complet şi procedurile din logbuch să fie efectuate iar efectuarea acestora certificată de şefii de secţie.
Ţin să precizez că cei de la colegiul medicilor sunt foarte atenţi la actele depuse şi mi s-a întămplat să ceară completări.
De asemenea odată ce primesc actele şi constată că sunt complete, programează automat examenul, în cazul meu a fost în 9.07.2016 şi am fost anunţat cu căteva săptamânii înainte.
Ceea ce le recomand colegilor este să fie pregătiţi pentru examen odată ce depun actele pentru că data poate fi schimbată doar dacă există motive intemeiate.

VLAD SARCA (EGV): Cum a decurs examenul?

LAURENŢIU IOSIF: A durat o oră în total şi am fost 2 candidaţi din care fiecare a avut aproximativ 30 minute la dispoziţie, şi am asistat şi la examinarea colegului de sală, care a luat şi el examenul.
Examinarea se face în formă orală, şi în comisie sunt 3 persoane din care 2 profesori și un reprezentant al colegiului medicilor.
Decizia se ia de către cei 3 şi fiecare votează pro sau contra obţinerii specialităţii.
La început mi-au adresat întrebări generale, iar apoi întrebările au devenit tot mai concrete şi au mers spre detalii.

VLAD SARCA (EGV): Credeţi că mai există alţi factori care să influenţeze examenul de specialitate?

LAURENŢIU IOSIF: Am impresia că este un plus dacă comisia sau membrii ai comisiei cunosc şeful sau şefii de secţie cu care s-a lucrat, pentru că este precum un transfer de încredere de care se bucură candidatul, insă asta nu înseamnă că va lua examenul fără să îndeplinească criteriile.

VLAD SARCA (EGV): Vă mulţumesc foarte mult pentru timpul acordat şi vă urez mult success in continuare.

Leave a Reply